KKK - Korduma Kippuvad Küsimused

MIS ON KOMBUCHA?

Kombucha on lühidalt öeldes kääritatud teejook. Käärimiseks on vaja suhkrut ja teed, mille tulemusel tekivad kombuchasse erinevad pärmid ja bakterid. KARU KOMBUCHA on pastöriseerimata, mis võimaldab käärimise tulemusel tekkinud elujõul püsida. Ja et jook eriti maitsev oleks, siis lisame veel juurde ka maitseid.

 

KAS KARU KOMBUCHA ON PASTÖRISEERITUD?

Ei, KARU KOMBUCHA ei ole pastöriseeritud, ei ole filtreeritud, ei ole ühelgi viisil töödeldud. See mõjutab ka toote säilivusaega, mis on üpris lühike- 5 kuud hetkest, mil ta purki saab.

 

KAS KOMBUCHA LÄHEB VANAKS?

Ei lähe, kombuchal ei ole kõlblik kuni aega, vaid on parim enne. See tähendab, et kombuchat võib juua ka peale parim enne kuupäeva, kuid peab arvestama, et jook kihiseb/mullitab rohkem, on hapum ja tõenäoliselt ka lisatud maitse omadused ei ole enam samad, mis alguses (see ei kehti KARU „originaal“ maitse kohta). Sest käärimise protsess on edasi toimunud ning maitsed muutunud hapumaks. 

 

KAS KOMBUCHA ON ILMA LISATUD SUHKRUTA?

Jah, meie ei lisa kombucha maitsestamisel magustamiseks enam suhkrut. Kombucha fermenteerumine käib nii, et  kui kombucha käärib, siis käärimiseks on vaja suhkrut ning teetõmmist. Enamus suhkrust saab kääritatud ning selle tulemusel tekib jooki natuke alkoholi (sama nagu kali ja vähem kui keefiris), aga tekib ka kõhu mikrobioomile palju häid baktereid. Maitsetamisel ei kasuta me lisa suhkrut. Kõik maitsed tulevad naturaalsest toorainest nagu piparmünt, sidrunhein, maasikad, rabarberimahl jne. 


KAS KOMBUCHAT PEAB KÜLMKAPIS HOIDMA?


JAA. Lühiajaliselt võib ta olla külmkapist väljas, aga kindlasti kui hoiustamine läheb umbes üle nädala peaks kombucha ennem panema külmkappi. Kuna KARU KOMBUCHA on naturaalne ning pastöriseerimata, siis mida soojem on toa temperatuur, seda rohkem kombucha käärib edasi. Ja lõpuks võib teha palju pahandust ning plahvatada, mis toob kaasa hulga koristamist. Seega soovitus, hoia jooki külmkapis kohe kui saad. Pealegi on seda alati maitsvam nii ka serveerida.

  

KAS KARU KOMBUCHA VALMIB EESTIS JA EESTI TOORAINEST?

Jah, Karu Kombucha valmib väikses pruulikojas Karksi-Nuia linnas, kuhu olete kõik külla oodatud ning meie tegemisi vaatama. Kasutame võimalikult palju kohalikku toorainet, mida lähemalt seda parem. Näiteks on piparmünt meie oma kasvatatud, maasikad naabrimehe põllult, õunamahl naaberkülast Pollist (EMÜ Polli aiandusuuringute keskus), rabarberimahl naaber maakonnast, Lõuna-Vooremaalt. Jne, jne.